Пошук по сайту


Конспект уроку 32 Тема: Кислоти, їх склад, назви, класифікація, визначення. Кислотні залишки. Фізичні властивості кислот. Поширення в природі

Конспект уроку 32 Тема: Кислоти, їх склад, назви, класифікація, визначення. Кислотні залишки. Фізичні властивості кислот. Поширення в природі

Конспект уроку 32
Тема: Кислоти, їх склад, назви, класифікація, визначення. Кислотні залишки. Фізичні властивості

кислот. Поширення в природі.
Мета: формувати знання про класифікацію кислот, їх фізичні властивості; заходи безпеки при роботі з кислотами; про поширеність кислот в природі; розвивати вміння записувати формули кислот; визначати кислотні залишки і їх валентність.
Обладнання: підручник, таблиця «Основні класи неорганічних сполук», зразки кислот
Тип уроку: засвоєння нових знань
Форми роботи: бесіда, робота біля дошки, робота з підручником, індивідуальна робота, демонстрація

Хід уроку:

І. Організація класу
ІІ. Оголошення теми і мети уроку
ІІІ. Актуалізація опорних знань

  1. Знайти відповідність:

Оксид

Кислота

CO2

H2SO4

P2O5

H2SiO3

SO2

H3PO4

SiO2

H2CO3

SO3

H2SO3

2. Які сполуки називають кислотами?
IV. Мотивація навчальної діяльності

Продовжити завдання АОЗ «Вилучи зайве»:

  1. HI, H2S, HNO3, HBr

  2. H3PO4, H2SO3, H2S, H2CO3

Проблема: Як класифікують кислоти? Де їх можна зустріти?
V. Вивчення нового матеріалу

  1. Демонстрація №3 «Зразки кислот».

  2. За зразками описуються фізичні властивості різних кислот (порівнюють своє описання з текстом в підручнику)

  3. Класифікація кислот. Схема на дошці, коментується. Дається поняття про основність кислот.


Кислоти







Безоксигенові

Одноосновні





Двохосновні

Оксигеновмісні




Триохосновні




  1. Правила техніки безпеки при роботі з кислотами. Перша медична допомога при роботі з кислотами.

Учитель:

1) Кислоти - агресивні речовини і поводитися з ними треба обережно.

2) Досліди з кислотами слід виконувати над спеціальним лотком, на відстані від шкіри та очей. Слід запобігати потраплянню кислоти на шкіру і одяг людини.

3) Якщо кислота потрапить на шкіру, або в очі буде хімічний опік.

4) Хімічний опік кислотою треба негайно промити великою кількістю води та обробити розчином питної соди( 1 чайна ложка на склянку води), в короткий термін звернутися до лікаря.

Кислоту у воду!


  1. Поширення кислот в природі. (повідомлення учнів)

Кислоти поділяють на органічні і неорганічні. Ми знаємо, що багато продуктів харчування кислі на смак. Такого смаку їм надають органічні кислоти. Наприклад: лимон містить лимонну кислоту, яблука – яблучну кислоту, щавель – щавлеву кислоту, кисле молоко – молочну кислоту, оцет є розчином оцтової кислоти.

Органічні кислоти відіграють важливу роль у життєдіяльності організмів, вони знижують рівень холестерину, прискорюють травлення і нормалізують мікрофлору кишечнику. Тому споживання їх у невеликих кількостях необхідне.

Вважають, що першою кислотою про яку дізналась людина була оцтова кислота. Вона утворюється в результаті скисання виноградного вина. Її почали використовувати більш ніж 5000 років тому.

Сьогодні більше ніж 65% світового виробництва оцтової кислоти іде на виготовлення пластмас і штучного волокна.

У кожного вдома є 9% розчин оцтової кислоти, його використовують як смакову добавку і під час консервування.

В побуті використовуючи оцтову кислоту можна чисто вимити віконне скло. Для цього потрібно 2 столові ложки оцту розчинити у 1 літрі води.

У кожного вдома може бути пакетик з лимонною кислотою. Її використовують як харчову добавку. Але має вона і практичне застосування. Так розчином лимонної кислоти можна видалити накип з чайника, для цього потрібно всипати пакетик лимонної кислоти в чайник з 1 літром гарячої води і лишити на кілька годин, а потім промити чайник проточною водою. Це спосіб дешевий і кислота не роз’їдає його поверхню. Цим розчином також можна видалити вапняковий накип на кранах.

Лимонну або оцтову кислоту використовують і під час консервування грибів. При варінні гриби темніють, але якщо ми їх зваримо в кисло-солоній воді гриб не темніє.

Щавлева кислота міститься в деяких овочах, але найбільше її в щавлі, шпинаті і ревені. При вживанні цих продуктів у великій кількості (особливо варених) кристали щавлевої кислоти можуть відкладатися в нирках, утворюючи так зване каміння. Отже це сильнодіюча кислота тому вживати її потрібно помірно.

Яблучна кислота є в більшості фруктів. Вона має приємний кислий смак, тому нею підкислюють кондитерські вироби.

Молочна кислота є в продуктах вироблених молочнокислим бродінням – це кефір, сметана, сир, йогурт, а також є в солоних огірка і в квашеній капусті.

Органічні кислоти можуть утворюватись і в результаті неправильного зберігання продуктів таких наприклад, як пиво, вино, сир, масло, сметана. Утворення цих органічних кислот приводить до погіршення їх якості, до псування. Тому кислотність для багатьох продуктів є показником якості.

Неорганічні кислоти можна одержувати на хімічних заводах штучним шляхом, але є і такі, що трапляються у природі у вільному стані.

Наприклад, сульфідна кислота - H2S – міститься у вулканічних газах і у водах мінеральних джерел (в Україні – Немирів).

Карбонатна кислота – H2CO3 – входе до складу природних мінеральних вод (в Україні - Миргородська, Луганська, Свалява, Трускавецька).

Хлоридна кислота – HCl – є в шлунку кожного з нас, т.я. вона входе до складу шлункового соку. Вона сприяє перетравлюванню їжі і убиває хвороботворні бактерії. Хлоридної кислоти в шлунковому соку міститься 0,3%. Якщо кислоти менше лікар призначає вживати її всередину (розбавлений розчин). Якщо ж вміст її в шлунковому соку підвищений, відчувається печія. Тоді людина приймає ліки, щоб нейтралізувати її надлишок.

Крім медицини хлоридну кислоту використовують ще і в промисловості. Нею очищують поверхні металів перед їх нікелюванням, хромуванням, або покриттям оловом, для запобігання руйнування металу.

Ще, хлоридна кислота утворюється у воді, яку хлорують. Під її дією бактерії гинуть. Але у такої води непрємний запах і смак. Таку воду краще не вживати. Але при необхідності краще відстоювати, щоб вийшов газоподібний хлор.

Сульфатну і нітратну кислоти одержують на хімічних заводах. У нас в Черкасах такими заводами є „Хімреактив” і „Азот”.

Сульфатну кислоту людина знає вже 1000 років. Її називають хлібом хімічної промисловості. Без неї неможливо виробництво інших кислот, солей, мінеральних добрив, пластмас, штучного волокна, ліків, фарб, вибухових речовин.

Акумулятор любого автомобіля заповнений сульфатною кислотою.

Сульфатна кислота поглинає пари води з повітря, тому якщо її помістити взимку між рамами вікон, вони не потітимуть і не замерзатимуть.

Отже є кислоти які одержують на хімічних заводах штучним шляхом, а багато кислот зустрічається в природі. Пропонується учням за допомогою експерименту визначити, чи відрізняється хлоридна кислота від кислот, що входять у продукти харчування. Учні діють індикатором на розрізане яблуко, лимон і відмічають зміну забарвлення лакмусу, що дає можливість зробити висновок.

Чи однакові властивості проявляють мінеральні і органічні кислоти?
VІ. Закріплення вивченого матеріалу

Висновки:

  1. Кислоти – це складні речовини, що містять у своєму складі Гідроген і кислотний залишок.

  2. Кислоти поділяють на органічні і неорганічні.

  3. Органічні кислоти відіграють важливу роль у життєдіяльності організмів. Тому споживання їх у невеликих кількостях необхідне.

  4. Неорганічні кислоти є в природі, але більшість людина одержує штучно на хімічних заводах.

5. Кислоти кислі на смак.
VІ. Підведення підсумків уроку
VІІ. Домашнє завдання

поділитися в соціальних мережах



Схожі:

Поширення солей у природі та їх практичне значення
Мета: розглянути поширення солей у природі, закономірності їх розповсюдження, практичне значення солей; закріпити знання про склад...

Конспект уроку 35 Тема: Хлоридна кислота: добування, властивості, застосування
Мета: вивчити спосіб добування хлоридної кислоти в лабораторії; фізичні та хімічні властивості: дію на

Оцтова кислота, її молекулярна та структурна формули, фізичні властивості. Застосування
Мета: розглянути будову оцтової кислоти як представника карбонових кислот, її фізичні властивості, застосування, вдосконалювати вміння...

Оцтова кислота, її властивості та застосування
Мета уроку: дослідити хімічні властивості кар­бонових кислот, з'ясувати подібність та відмінність неорганічних та органічних кислот;...

Урок Тема. Нітратна й ортофосфатна кислоти та їх солі. Фізичні та хімічні
Тема. Нітратна й ортофосфатна кислоти та їх солі. Фізичні та хімічні властивості. Застосування

Оцтова кислота, її молекулярна та структурна формули, фізичні властивості....
Тема: Оцтова кислота, її молекулярна та структурна формули, фізичні властивості. Функціональна карбоксильна група. Хімічні властивості:...

Фізичні та хімічні властивості кислот
На дошці розташовані картки із складовими частинами кислот, із цих складових частин необхідно скласти якомога більше формул. Перемагає...

Конспект уроку Тема: Фізичні І хімічні явища
Мета: повторити та поглибити знання про фізичні І хімічні явища (реакції); з'ясувати ознаки

Тем неметалічні елементи та їхні сполуки. ( 14 год) +3
Основні хімічні властивості неметалів. Поширення неметалічних елементів у природі

Уроку
Тема уроку: Алкани ( парафіни). Загальна формула алканів. Структурна ізомерія. Поняття про конформації. Систематична номенклатура....



База даних захищена авторським правом © 2017
звернутися до адміністрації

h.lekciya.com.ua
Головна сторінка